lull loungewear

 
 
 
Home > Blog > Typologie postav
 

Typologie postav

Typologie postav

Každá jsme jiná a každé z nás sluší něco jiného. Občas není snadné vybrat si správný outfit, vhodný střih šatů či trička, tvar kalhot, sukně či výstřihu. Existuje základní členění typů postav, které vám může pomoci, jaký typ oblečení je pro vás vhodnější a čemu se naopak raději vyhnout.

 


 

typológia postáv v móde
 

Dámské postavy můžeme rozdělit do čtyř základních šířkových skupin a tří délkových. Je důležité si uvědomit, že typologie postav není žádná vědní disciplína. V rámci jednoho typu postavy se může vyskytnout několik variací. Každá postava je jiná a možná váš typ postavy je individuální, avšak je možné, že najdete co nejvíce společných rysů v jedné z našich kategorií.

V principu platí, že každý typ postavy by měl zvýraznit své přednosti-například úzký pas a zakrýt nedostatky-větší boky či širší ramena. Už dávno neplatí, že menší ženy by měly nosit pouze podpatky a nemohou si dovolit pohodlnější obuv. Zakrývat nedokonalosti černou barvou také není nejkomfortnější řešení.

Při tvorbě loungewear na tyto věci málokdo myslí, protože na prvním místě je komfort samotného oděvu. Pravdou však zůstává, že jen málokterá z nás si může bez problémů vybrat outfit bez zkoušení či důkladného přemýšlení. Na těle máme několik problémových partií, a i když bychom velmi chtěly vypadat jako modelky na fotkách, ne všechny typy oděvů se nám hodí. Často chceme některé partie zakrýt, ale nesprávným výběrem oblečení si můžeme uškodit, přidat vizuálně o pár kilo navíc, opticky zkrátit postavu nebo zdeformovat siluetu.

I my v Lull jsme každá jiná a každé z nás se hodí jiné typy oděvů, proto jsme pro vás připravili krátkou typologii postav. Zkus najít co nejvíce podobných znaků a zařadit se do jedné z kategorií. 

Ale pokud svou kategorii už znáš, klikni na ikonku a přečti si pár rad od nás.

      

typ postavy presýpacie hodiny


Postava X- přesýpací hodiny

Postava, kterou označujeme písmenem X nebo ji nazýváme přesýpací hodiny, je charakteristická svým útlým pasem. Ženy, které mají takovou postavu si ani neuvědomují, jakou mají výhodu. Všichni si pamatujeme míry nejznámějších modelek 90-60-90, kdy rozdíl mezi prsy a pasem nebo obvodem boků a pasem je třicet centimetrů. V současnosti se tyto požadavky i v módním světě mažou, ale stále se setkáváme s označením, že právě takto tvarované ženy jsou nejpřitažlivější.

Dalším poznávacím znamením je poměr obvodu ramen s obvodem sedu. Tyto dva rozměry by se měly shodovat nebo jen velmi jemně lišit.

Pokud je váš dolní obvod o něco větší než obvod horní, jste typ takzvaných Spodních přesýpacích hodin. Pokud je to naopak a vrchní míry jsou o kousek větší než ty spodní, vaše postava je typ takzvaných vrchních přesýpacích hodin. Oba tyto typy jsou si podobné, protože rozdíl vrchního a spodního rozměru je minimální. Pro všechny typy přesýpacích hodin je však společné řešení.


Jednou z největších výhod tohoto typu postavy je úzký pas, který je třeba využít jako tvarotvorný prvek a zvýrazňovat ho.

Pro takovou postavu se obzvlášť hodí šaty, které se stahují nebo zavazují v pase. Jsou to například šaty s páskem, zavinovací šaty, které se zavazují v oblasti pasu, ale i pouzdrové šaty. Je důležité podotknout, že postava X je jediná, která si může dovolit pouzdrové oblečení ve větších velikostech.

Zvýraznění pasu krásně rozčlení postavu a odpoutá pozornost od širších ramen či plnějších stehen a prsou. Takovému typu postavy se hodí vypasované topy, trička, kalhoty s vysokým pasem-úzké, ale klidně i zakončené do zvonu. Nebojte se podpořit tvar postavy X. Zároveň tvar této postavy je kulatější (i při velikostech 34,36) proto nebývá zvykem podporovat a zvýrazňovat tvar květinovým či jiným romantickým vzorem materiálu. Zvolte jednobarevné materiály, geometrické vzory nebo členění.

Stejně jako všechny postavy i tato postava si nemůže dovolit všechny typy oděvů. I když je pas vaší velkou výhodou, nenoste krátká trička, která končí právě ve vaší nejužší části-tedy v pase. Zároveň se vyhněte nabíraným tričkům a košilím z tuhých materiálů. Nepřesouvejte vaši linii pasu pod prsa do empírové siluety, takový model by vám pouze uškodil a přidal kila navíc. Vaši siluetu nemusíte obepínat, stačí, pokud linie triček bude tvarovaná a bude jemně kopírovat vaši siluetu. Stejně vám pomůže i pásek, který v pasové části takové postavě pouze pomůže. Ideálním kouskem jsou žensky tvarované trička a kardigany s opaskem. Hodí se vám jak kulaté, tak véčkové výstřihy. S hlubokým výstřihem to však nepřehánějte, již tak je vaše postava ženská.

typ postavy jablko


Postava O - jablko

Postava ve tvaru O nebo V se vyznačuje výraznějšími rameny, většími prsy (nemusí být pravidlem), ale její problematickou partií je bříško. Boky a nohy bývají při takovém typu postavy velmi útlé. Často však mohou být problémem pouze ramena, která na první pohled působí robustněji, mohou být hranaté, ale také oblé. V tomto případě je důležité zvolit správný tvar rukávu.

Zvýrazněte krásné nohy a zakryjte bříško. 

Pro postavu ve tvaru O jsou vhodné volnější trička, tuniky, košile. Dbejte však na správnou velikost a s objemem ve vrchní části to nepřežeňte. Předimenzovaný objem by vám mohl pouze uškodit, přidat nějaké to kilo navíc a vaše postava by působila zanedbaně. Vyhněte se zejména svrchním oděvům s vysokohlavicovými rukávy, vycpávkám na sakách či výložkám a ozdobným prvkem na ramenou triček a jiných svrchních oděvů. 

Pokud je vaší problematickou partií pouze bříško a ramena máte útlé, klidně je zvýrazněte. Pokud však máte opačný problém, ramena skryjete ve spadlých a raglánových rukávech.

Stejně se postavám ve tvaru V hodí americký průramek. Zároveň je pro vás kritický lodičkový výstřih, který opticky zvětšuje ramena a hodí se spíše postavám s větším obvodem boků. Pokud máte výraznější ramena, výstřihy, které nosíte, umístěte do přední části těla, a ne do boků. Nebojte se nosit rovné trička s V výstřihem ze splývavého materiálu, které zvýrazní štíhlé ruce a zakryjí ramena, prsa či bříško. Nemusíte se bát ani hlubších V výstřihů.

Lull vhodné tričká pre postavu jablko

typ postavy hruška


Postava A - hruška

Pro tento typ postavy je typická útlejší vrchní část těla. Obvod boků je výrazně větší než obvod ramen a obvod hrudi. Pas bývá obvykle útlý, ale nemusí to být pravidlem. Charakteristická je ženská silueta s menším obvodem hrudi. Problematickou částí takové postavy bývají často stehna, zaoblený zadek a celulitida. Takový problém se vyskytuje i u menších konfekčních velikostí jako jsou 36,38. Tato postava působí na první pohled velmi nepoměrně, a proto je potřeba zvýraznit útlé partie nebo zakrýt ty problematické.

Pokud máte postavu ve tvaru A a útlá ramena či menší obvod hrudníku, je potřeba přenést pozornost na vrchní část těla.

Pokud jsou vaše ramena spadlá a položená o něco níže, vyhněte se raglánovým rukávům, které vaše ramena ještě zmenší. Vaše postava je výborná na experimentování s řaseným, asymetrickým a objemným rukávem kimonového střihu. Vyhněte se tílkům a velmi přiléhavým až upnutým tričkám-vaše nedostatky by pouze zvýraznily. Podpořte vrchní část vašeho těla objemem a opticky vyrovnejte siluetu. Velkému a přehnanému objemu se však vyhněte v oblasti problematických partií těla. Dalším způsobem, jak vytvarovat vaši postavu, je zvýraznění útlého pasu. Pokud jsou vaše spodní obvodové rozměry ale výrazně větší než obvod hrudi a ramen, této možnosti se vyhněte.

Postava ve tvaru A nazývaná také hruška si může dovolit kratší verze bund, mikin a kardiganů. I když se vám to tak na první pohled nemusí zdát, právě díky takovému tvarování zvýrazníte a vyrovnáte proporce vaší postavy a docílíte optickou rovnováhu mezi vrchní a spodní částí vašeho těla.

vhodné topy pre postavu hruška

typ postavy jablko


Postava H - obdĺžnik

Postava typu H-označovaná také jako obdélník nebo banán se vyznačuje tím, že obvodové rozměry jsou velmi stejné bez zvýraznění pasu. To znamená, že postava je sice souměrná, ale pas zaniká. Tato postava se označuje také jako sloup a působí atleticky. Vyznačuje se také hranatými rameny a typické jsou pro ni dlouhé a kostnaté končetiny. Často bývá takový typ postavy dělený na postavu I a H ale rozdíly jsou minimální. Je potřeba se zaměřit na šířku ramene a rozdíl mezi pasem a sedem. Tato "chlapecká" postava však na přelomu 90.tych a 0.-tých let zažila ve světě módy obrovský úspěch. Nevýraznými křivkami se prezentovala modelka Kate Moss. I v současnosti se tento typ postavy spojuje s androgynním vzhledem modelek.

Snažte se zvýraznit pasovou linii.

Vaše postava si může dovolit obléci úzké či objemnější kalhoty, rovná, ale i obtažená trička a vrchní části oděvů. Důležité však je upozornit pouze na jednu část vaší postavy. Můžete tedy zvýraznit siluetu objemnějšími kalhotami nebo zvýraznit ramena či prsa. Pokud je vaše postava kostnatější, nebojte se odhalit a zvýraznit klíční kosti-postava bude působit štíhleji. Další alternativou, kterou potlačíte tvar postavy H je opasek. Pokud je však rozdíl mezi pasem a sedem menší než 15 centimetrů, tak na pas neupozorňujte a páskům se raději vyhněte. Výborným tvarovacím prvkem jsou kalhoty s vysokým pasem. Nebojte se odhalit dekolt a dovolit si můžete i výstřih, který zvýrazní ženské křivky. Pokud máte výrazná ramena, opět se vyhněte lodičkovým výstřihům.

vhodné oblečenie pre postavu typu obdĺžnik

Pridané: 19.Júna 2020