lull loungewear

 
 
 
Home > Blog > Legíny – jeden z nejvíce diskutovaných kousků dámského šatníku.
 

Legíny – jeden z nejvíce diskutovaných kousků dámského šatníku.

Legíny – jeden z nejvíce diskutovaných kousků dámského šatníku.

Milé Lullinky, určitě jste si všimly, že do nové kolekce podzim-zima jsme zařadili několik nových druhů a barevných variant legín. Legíny patřily vždy mezi vaše oblíbené kousky a my jsme během jedenáctileté historie značky Lull vytvořili desítky dizajnů, typů a funkčních prvků, abychom vám tento oblíbený kousek co nejvíc zdokonalili. Kde však začala historie tohoto oblíbeného kousku a jaké legíny jsme vám za roky existence naší měkoučké značky představili, se dozvíte v následujícím článku.


Jak, proč a kdy vlastně legíny vznikly?

Často se setkáváme s informací, že legíny se objevily už ve středověku a zařadily se do skladby oděvu šlechty a panovníků. Pokud však mluvíme o legínách, jak jich známe dnes, musíme se přesunout až do poloviny 20.století

Novodobý vývoj legín se začal psát v padesátých letech minulého století, kdy si Audrey Hepburn oblékl super úzké kalhoty černé barvy ve filmu Funny Face a spustil doslova šílenství. Tento přiléhavý, celočerný outfit se stal ikonickým na následující období. Stále však mluvíme o velmi přiléhavých kalhotách v sedmiosminové délce.

Lull legíny jess 

Díky technologickým inovacím a vývoji syntetických a extrémně pružných vláken se v šedesátých letech minulého století změnil módní vzhled a do módy přišly extrémně pružné směsové materiály. Joseph Shivers, jeden z pracovníků firmy DuPont, se v polovině minulého století zasloužil o vznik elastického syntetického vlákna, které dnes známe pod názvem Lycra, všeobecně známé jako spandex. Lycra se dnes vyskytuje v celém průmyslovém odvětví, od sportovního oblečení a spodního prádla, až po vysokou módu (high fashion) a našla si uplatnění i v jiných oblastech včetně zdravotnictví, bytového textilu a automobilového průmyslu.

Po tomto vynálezu, módní průmysl v 60. letech devadesátého století přijal pružný - synteticky vyráběný materiál a ženský vzhled s extrémně upnutými kalhoty. V sedmdesátých letech se z legín stala už stálice ženského šatníku, čemuž nepochybně přispěla i Olivia Newton John, která se na závěr filmu Pomáda objevila v černých legínách s výrazným leskem.

Transformace legínového šílenství sedmdesátých let minulého století se přenesla i do osmdesátých let minulého století, kdy je Madonna přijala jako jednu ze svých koncertních uniforem, často je nosila na pódium a nechvalně je představila ve svém videu Like a Virgin. Aerobikové šílenství v osmdesátých letech a roli legín zviditelnila oblíbená Jane Fonda, která si je oblékla pod body a vytvořila ikonický cvičební úbor, který nosily ženy po celém světě.

V 80. letech byla populární délka capri a legíny byly často barevné a vzorované v souladu s odvážným vzhledem desetiletí.

čierne legíny od Lull Loungewear
Černé legíny Lornee z aktuální kolekce

Poslední desetiletí dvacátého století znamenalo pro legínovou módu poměrně klidné období. Nemůžeme však zapomenout, že právě devadesátá léta dvacátého století přinesla vynález džegínsů, které dodnes nahrazují jeansy v našich šatnících. Jejich vzhled se za desetiletí opět přetransformoval a v současnosti jsou jedním z nejoblíbenějších kalhot legínového stylu vůbec.

textilny odpad
Džegins Sunkissed (vľavo), džegins Stripz (stred) a džegins Sparkly (vpravo)

Příchodem 21.století se legíny z našich šatníků na krátkou dobu sice vytratily, ale hned za pár let se společně s Nicole Richie, dvojčaty Olsenovými, Paris Hilton a Lindsay Lohan vrátily v tříčtvrteční délce. Ke konci desetiletí se legíny vrátily v plné délce.

V roce 2012 na několika školách v Americe a Kanadě zakázali studentkám nosit legíny, což vedlo k obrovským protestům, když stovky studentek z University of Notre Dame (Indiana) zorganizovaly protestní den #LoveYourLeggings, a podpořily tak demokracii v oblékání a sportovní, ale zejména pohodlný vzhled, který se díky světovým topmodelkám jako Gigi nebo Bella Hadid, Hailey Baldwin či Kendall Jenner opět zařadil do našich šatníků.

„V roce 2017 se United Airlines ocitly ve velmi nepříjemném mediálním sporu, když dvěma ženám oblečeným v legínách nedovolily nastoupit na palubu. Letecká společnost obhajovala jejich kroky a tvrdila, že jelikož ženy létají zdarma v rámci programu zaměstnaneckých výhod, jsou povinny dodržovat standardy oblékání zaměstnanců. Přesto United čelila obrovské kritice, když konkurenční letecká společnost Delta zveřejnila Tweet: „Létající delta znamená pohodlí (to znamená, že můžete nosit legíny)“.

textilny odpad
Zateplené „jelenčekové“ legíny – Sword z kolekcie 2016

Legíny x Lull

Ať už legíny milujeme nebo je nenávidíme, bylo by velmi nudné, kdybychom všichni na světě nosili stejné oblečení nebo jakýsi stejnokroj. Proto nás velmi udivuje, že stále existují lidé, kteří si myslí, že je v pořádku kontrolovat, co ženy nosí. Legíny jsou již z principu navrženy tak, aby obepínaly ženskou postavu a vyrábějí se z materiálů, které přiléhají k povrchu, proto v nich nezamaskujeme naše pozadí a někdy ani naše nedostatky. Každopádně my v Lull jsme jednoznačně v týmu pohodlného oblečení a legín, a proto je velmi rádi budeme pro vás vyrábět a navrhovat i nadále.  

Prohlédněte si také naši aktuální nabídku legin z kolekce Lounge Affair.

Keep loving and caring 

--