lull loungewear

 
 
 
Home > Blog > Jak se chovat ekologicky v módě
 

Jak se chovat ekologicky v módě

Milé Lullinky,

jak již dobře víte, my v Lull jsme zastánci ekologické módy, tedy ECO-LOGIC fashion. Co to to ECO-LOGIC vlastně je a jak se k nám přidat si nyní přečtete v článku na našem blogu, který jsme tvořili jen a jen pro Vás. Udělejte si pohodlí, přejeme Vám příjemné sobotní čteníčko!

Chováme se ekologicky ... i v módě



Už jsme zmínili, že my v Lull uznáváme ekologickou módu. Jinak řečeno i udržitelnou módu. V zahraničí pro ni existuje takový docela zajímavý název - Sustainable Fashion. Tato móda je součástí Trvale udržitelného rozvoje (Sustainable Development). Proto dodržuje principy a zásady 3xR - Reduce, Reuse, Recycle - po našem - zredukuj, znovu využij, zrecykluj!

Vysvětlíme si, co to tedy znamená a jakým způsobem se můžete začít chovat ekologicky a udržitelně i vy. A tím nemyslíme jen módu!

ECO-LOGIC fashion nebo ekologická móda - móda, která je ohleduplná k přírodě a bere při své produkci v úvahu svůj dopad na životní prostředí. Možná jste nevěděli, ale módní průmysl je v těsném závěsu hned po ropném průmyslu jako druhý největší znečišťovatel naší planety. Příčinou je trend fast fashion, o kterém jste si již na našem blogu mohli přečíst. My však nemusíme být otroky tohoto současného šíleného trendu a můžeme si vybírat, můžeme se začít chovat ekologicky.


Eko-logická móda a její zásady


1. Nenakupujte ve velkých množstvích (reduce)


Položme si otázku, co nás nutí nakupovat v takových množstvích, nakupovat ve výprodejích a v zásadě kupovat všechno? Může být za tím nadměrná produkce módního průmyslu. Mohou za to každý týden nové výklady nebo šílené slevy v obchodech. Obchodníci nám zcela ochromí smysly a získáme pocit, že to všechno prostě potřebujeme mít. V konečném důsledku však na stále nové a nové oblečení už ani nemáme volné místo ve skříni a logicky jej ani nemáme kdy vynosit.


Udělali bychom však zcela správnou věc, kdybychom se naučili střídmosti, smyslu pro míru, a to nejen v módě. O kolik bychom si ulehčili život, kdyby začneme kupovat věci z kvalitních materiálů, v nadčasových střizích, které z módy určitě nevyjdou a klidně je můžete nosit i několik let. Pro nás v Lull je kvalitní materiál tím nejdůležitějším kritériem.

2. Protřiďte svůj šatník a dejte zbytečnému oblečení další šanci (reuse)


Základem je vdechnout nový život svému šatníku, vytřídit si ho a zbavit se starých, nepotřebných věcí. Ano, jak děti jsme to měli lehčí, z čehož jsme vyrostli, to naši rodiče posunuli dál mladším sourozencům, dětem od sousedů nebo známým. Co jsme roztrhali nebo zničili jsme buď vyhodili nebo jsme ze zbytků vytvořili něco jiného, například jsme ušili oblečení pro panenky. No už jako dospělí se k tomu musíme postavit trošku jinak. Například i nyní, po zimě, je na to ideální období. Dám ruku do ohně, že najdete u sebe trička nebo svetry, které jste si na sebe neoblékli ani během této zimy, dokonce ani během minulé zimy a možná ani rok předtím. Jen tak leží nebo visí ve skříni, nepatří k vaším oblíbeným kouskům nebo jejich nemáte s čím sladit. A teď si dejte ruku na srdce a řekněme si pravdu - cestu k nim si nenajdete ani na tu další sezonu. Šup s tím pryč!

Nikdo vám přitom neříká tyto kousky hned vyhodit, to by nebylo zrovna ekologické řešení. Jako mnohem lepší nápad se nám jeví zorganizovat s kamarádkami "bazar" a pokud jsou to věci pěkné, zachovalé, případně jste je neměli na sobě ani jednou, zkuste si tyto věci vyměnit. Pokud vaše kámošky nenosí stejnou velikost jako vy, zkuste věci nabídnout do second-handu, vintage butiku nebo vezměte foťák, mobil, nafoťte jejich a zkuste oblečení nabídnout na internetu za nějakou symbolickou částku, případně ho jen tak darovat těm, kteří si to z nějakého důvodu nemohou dovolit. Možností je mnoho a rozhodnutí je jen na Vás.

3. Recyklujte (recycle)


Oblečení můžete velmi prakticky recyklovat, tedy ho znovu využít, pouze na jiný účel. Neříkejte, že doma se vám nehodí na úklid nové hadry. Jako správná žena řeknu - hadrů není nikdy dost. Případně, pokud se chystáte malovat, prostě s ním zakryjete nábytek a zabráníte tím zbytečnému ušpinění.

Nebo je tu další způsob recyklace - oblečení, které se například neprodá v second-handě nebo je nevhodné na další nošení, případně bylo vhozeno do sběrných kontejnerů na textil, putuje do zpracovatelských firem. Tyto textil zrecyklují na nové materiály a znovu se využijí v textilním průmyslu např. jako náplně do sedaček v nábytku nebo v autech nebo dokonce i na izolování domů.