lull loungewear

 
 
 
Home > Blog > Jak pečovat o naše měkoučké kousky?
 

Jak pečovat o naše měkoučké kousky?

Jak pečovat o naše měkoučké kousky?

Všichni jsme už slyšeli větu od našich prarodičů, že jejich oblečení kdysi vydrželo mnohem déle. Určitě je na tom hodně pravdy, ale měli bychom myslet také na to, že naše babičky se o své oblíbené kousky staraly trošku více než my dnes.


Zvykli jsme si nakupovat rychlou módu ve výprodejích za pár korun, kterou po pár nošeních vyhodíme a ani nám není líto utracených peněz. Proto nás občas překvapí, když si koupíme dražší kousek a on se začne žmolkovat či pouštět chloupky. Často se setkáváme s tím, že si myslíme, že jsou to kvalitní materiály, které způsobují žmolkování nebo chytání různých nitek. Není to však úplně pravda.

Lull Barbora AW2020

Například taková vlna. Vlna je materiál, který není zcela vhodný na praní. V posledních desetiletích však technologie výroby materiálů postupují a díky příměsím jiných vláken, se dokážeme o vlněné věcičky pohodlněji starat. Vlna se nežmolkuje, ale zaplsťuje, což je sice podobné žmolkování, ale ne tak docela. Vlněné "žmolky" odstraníte mnohem snadněji než ty na syntetických materiálech. Vlna má však i sklony k pouštění chloupků. Například taková Alpaka, která se získává ze srsti jihoamerických lam Alpaka, nepřestane své chloupky pouštět ani po několika letech. (Lull s takovou vlnou nepracuje.) Proto je dobré pod takové materiály nenosit například černou barvu, na které je vidět každý chloupek. My v Lull využíváme materiály s příměsí vlny, avšak vždy je poctivě testujeme. Vlna je velmi dobrý izolant, díky čemuž nás skutečně po celou dobu nošení příjemně hřeje.

Je to živočišné vlákno vyráběné ze srsti zvířat. Jeho stavební částicí není celulóza (jako u bavlny) ale bílkovina - keratin. I když má některé vlastnosti podobné bavlněným materiálům, je potřeba se o ni důkladněji starat. Vlna nesnese praní, vlákno vlny je od přírody lehce elastické, proto se například vlna tolik nemačká jako bavlna. Když však vlnu namočíme, vlněné vlákna oslabí, proto se musí výrobek z vlny šetrně prát a ždímat. Nešetrné praní v pračce a sušení by jí mohlo uškodit. Také by se vlna neměla sušit zavěšená, neboť by se mohla vytahovat. Obzvlášť to platí pro materiály z úpletů, které mají už tak sklony k natahování.

Pokud se v Lull rozhodneme pracovat s vlněným materiálem nebo příměsí vlny, nejčastěji je to virgin wool - tzv. panenská vlna. Tato vlna je ručně střižená z oveček - malých jehňat a jejími nejlepšími vlastnostmi jsou jemnost a lehkost. Např. váš oblíbený kabátek Teddy má 24% příměsi virgin wool. Mnoho z vás nám psalo, že kabátek je velmi lehoučký a dobře se vám nosí. Ano, je to i díky virgin wool, která je ve srovnání s klasickou vlnou z dospělé ovečky, skutečně lehoučká.

Lull kabat Teddy

Kabátik Teddy, který je díky virgin wool velmi lehoučký.

Jak se však o výrobky z vlny musíme starat?

Vlna je živý materiál, který dýchá a neustále pracuje. Často se na vlněných směsích jako jsou polyester + vlna nebo polyester + akryl + vlna vytvářejí žmolky. Tyto žmolky však snadno odstraníte. V současnosti existuje množství odžmolkovačů a odchlupovačů s jednoduchou manipulací.

Kromě toho existují různé hřebeny na žmolky a šikovné Lullinky si dokáží žmolky odstranit i pomocí žiletky. (Pozor, určitě neholit huňaté materiály! A se žiletkou je třeba zacházet velmi opatrně.)

Když to řekneme trošku technicky - vlna by měla snést kontakt s kyselinami, ale nesnese kontakt se zásaditými látkami, většina prostředků na praní jsou zásadité, a proto by se vlna měla prát a ošetřovat ve speciálních přípravcích. Jedná se o prostředky, které mají neutrální pH.

Existuje velké množství pracích přípravků, které jsou určeny přímo na vlněné materiály. Takové výrobky obsahují lanolin.

Co to je lanolin a proč je potřebný při údržbě vlny?

Lanolin je ovčí tuk, který se při zpracování ovčího rouna vymývá společně s nečistotami. Ne však úplně, určité množství lanolinu se v rounu zanechává, aby měla vlna stále své dobré vlastnosti. Proto je důležité prát výrobky z vlny v přípravcích s lanolinem. (Lanolin se používá např. i v kosmetice nebo v medicíně, případně jsou z něj také různé mastičky od krémů na boty, až po různé antibakteriální věci.)

Připojujeme pár tipů, kde se dají sehnat.

Ještě důležitá věc při žehlení vlny. Když vlna hoří, zapáchá po rohovině nebo skopovém. Pokud chceme vlnu žehlit, můžeme, ale jen na nízkou teplotu. Například taková bavlna při 150 ℃ začne hnědnout a vlna už při 130 ℃ hoří a rozkládá se. Někdy ani pouhým okem nepoznáme, že jsme vlnu spálili, ale až časem začne materiál slábnout a rozpadat se.

Chlupatění na materiálech

To, že jsme měkoučká značka oblečení - nejen na doma, ví každá Lullinka. Pro ty nejměkčí materiály jezdíme až do Paříže, kde se setkáváme s mnoha světovými výrobci látek. Na naše kardigany, tepláky či mikiny používáme zejména teplákovinu. Teplákovina je materiál, který si také vyžaduje určitou péči. My v Lull používáme dva druhy teplákoviny - počesanou a nepočesanou. Nepočesaná teplákovina má z vnitřní, rubové strany smyčky. Takovou teplákovinu používáme zejména na letní kolekce (např. kalhoty Bombay Blue nebo Bombay Pink.) Tyto smyčky se dají speciální povrchovou úpravou rozčesat.

Lull nepočesaná bavlna

Tepláky Bombay Blue a Bombay Pink, či mikina Ripekteré jsou z nepočesané teplákoviny.

Rozčesáním rubní strany teplákoviny nám vznikne teplákovina počesaná, která je pocitově příjemnější, teplejší, objemnější a hřejivější. Avšak při rozčesávání teplákoviny se uvolňují z vnitřní strany malá vlákna, která zanechávají chloupky. Je to tím, že počesané chloupky vytvoří tzv. izolační vrstvu. Izolační vrstva, tedy vyčesaná vlákna (z kterých se mohly během počesávaní některá zcela uvolnit) začnou otěrem a dotykem z rubní strany vytvářet žmolky. (tedy se odstraňují z materiálu poškozená vlákna), obzvláště patrné je to pokud pod mikinou z počesané teplákoviny máte něco černé, například legínky. Chlupatění po několika praních přestane a struktura vnitřní strany se zafixuje.

Jelikož chceme, aby naše pokožka dýchala, pracujeme se 100% přírodními materiály nebo směsovanými přírodními materiály. Takové materiály také dýchají, odvádějí pot, mají termoregulační vlastnosti, a tedy spolupracují s našim tělem. Jsou to "živé" materiály, které si zaslouží stejně jako naše pokožka určitou péči. Proto je třeba se o oblečení neustále starat.

Z počesané teplákoviny vytváříme teplejší věci, které naleznete zejména v našich zimních kolekcích, například šaty Caramelcake nebo kardigan Almond:

saty Caramel Cake a kardigan Almond

Organická a eco bavlna také vyžaduje speciální péči

 V poslední zimní kolekcí máme kromě vlněných materiálů množství výrobků z ekologicky vyráběné bavlny.

Produkty, které jsou vytvořeny z ECOTEC® SMART COTTON bavlny, vyžadují o trošku speciálnější péči jako obyčejné výrobky z klasické bavlny. Je možné, že materiál při praní v pračce ztratí pár vláken, ale určitě neztratí na kvalitě. Jelikož je to přírodní materiál, který propouští pot, má termoregulační vlastnosti, dýchá a žije společně s naší pokožkou, je vhodné se o něj šetrnější starat. Materiál však přežije i v pračce na 30 stupňů, je však třeba snížit otáčky, prát s podobnou barvou a nepřeplňovat při takových materiálech pračku.

Setíky vytvořené z ECOTEC® SMART COTTON bavlny.

 Lull sety

Materiály, které jsou ekologicky vyráběny, lépe snášejí, pokud se perou v rukou, ve vlažné vodě a bez přípravků, které mají v sobě bělící složky (bělidlo.) Určitě při jemných materiálech nevyužívejte sušičku, při výrobě organických a eco materiálech se nepoužívají chemikálie, kterými jsou vlákna napuštěná nebo obalená. Proto není vhodné vystavovat ecofriendly materiály horkému vzduchu - vlákna by se totiž mohla spálit. Pokud je třeba materiál žehlit, zkuste raději pouze na nízké teplotě.

Věříme, že jsme vám alespoň trošku přiblížili a možná i poradili, jak pečovat o věcičky, aby vám vydržely déle měkoučké a pohodlné.

Ak máte postrehy alebo nejaké odporúčania k tejto téme, napíšte nám na design@lull.cz a my si ich radi prečítame.

Lull - Getting better every season logo